Ученици влизат днес  в дебат на тема  Левски значи свобода.

...
Ученици влизат днес  в дебат на тема  Левски значи свобода.
Коментари Харесай

Ученици редят стихове и картини в памет на Апостола

Ученици влизат днес  в спор на тематика  „ Левски значи независимост ”. Те се събират в музея на Апостола в Карлово и ще показват своите размишления за националния воин, за неговите възгледи за свободата и за ролята му в националноосвободителното придвижване. Участниците в полемиката са възпитаници от 9-12 клас на Средно училище  „ Васил Левски ” в Карлово. В подготовката им за проявата им помогнаха учителките  по история Цветелина Пачова, Пенка Гънчева и Росица Минчева. А в самата полемика ще ги поведе директорката на музей „ Васил Левски ” Дора Чаушева.  

Цялата седмица до 19 февруари е отдадена на 145 години от гибелта на Апостола.  А деянията в нея са главно на възпитаници от учебното заведение, което  носи неговото име.

Днес своя урок по родолюбие, отдаден на Апостола, ще имат и децата от 3. клас.

В СУ „ Васил Левски ” бе показан сборникът с най-хубавите училищен произведения, отдадени на Апостола. Авторите на стихове, есета и разкази са от 8. до 12. клас. Книгата се назовава „ Откровения ”, тази година излиза нейната втора част. Екземпляри от сборника  ще бъдат подарени на общинската библиотека, а желанията на учебно управление са и през идващите години да провежда писането на произведения за Левски. Това доближа облика на Апостола до децата, разяснява директорката на учебното заведение Мариана Манчева. А написаното остава - книгата с училищен творби ще резервира младежкия прочит за Левски, показа тя.

В зала „ Васил Караиванов ” на следващия ден вечер възпитаници, които участваха в литературния конкурс, ще могат да показват свои творби пред по-широка аудитория. Доц. Петър Пенков, боен историк и прочут стихотворец, ще разяснява ученическите произведения. Във втората част на вечерта учениците ще чуят стиховете на поета Желяз Кондев.

В залата на детския отдел на общинската библиотека „ Д-р Иван Богоров ” към този момент е  подредена галерия от рисунки на учениците от СУ „ Васил Левски ”. Темата е „ Моето творчество, въодушевено от личността на Апостола ".

Кулминацията на деянията, отдадени на Васил Левски, е ученическият театър под режисурата на ръководителя на карловския спектакъл „ Елена Снежина ” Иван Стефанов. Тази година учениците ще играят „ И сърните пият вода от стъпките му ”.  Представлението е на 16 февруари от  18.00 часа. А в облика на Васил Левски ще се превъплъти 12-окласникът Мариян Томов. Младежът ще се изяви на сцената за първи път, и то в ролята на синеокия карловец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР